Markabran Akademi

Markabran Akademi

Markabran, geniş alan tecrübesi, güçlü iletişim becerileri, pratik eğitimlerle çalışmak eğiliminde olan aile şirketlerinin yapısal durumlarını bilen uzmanlardan oluşur. Özellikle kurum içi eğitim üzerine yoğunlaşan Markabran, etkileşimli ve uygulamalı atölye çalışmaları yürütür. Klasik eğitimden farklı olarak, eğitim modülleri uygulama bilgisini küçük gruplara vermek üzerine yoğunlaşmış ve katılımcılar anlayarak ve uygulayarak öğrenmişlerdir.
 
1- TİCARET YÖNETİMİ
 
Faaliyetlerimizi yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda yönetiyoruz. Eğitimlerimiz, ihtiyaç duyacakları temel konuları saha deneyimleriyle birleştirerek yöneticilerin yetkinliklerini arttırmak ve güçlendirmek üzere tasarlanmıştır.
 
Pazar Araştırma Yönetimi ve Hedef Pazar Belirleme
 
Bu doğrultuda iç ve dış piyasa araştırmalarının doğru modellemesi ve yönetimi incelenerek doğru pazar seçimi amaçlanmaktadır. Özellikle eğitim, yöneticilerin pazarlama, satış ve dış ticaret departmanlarındaki iş süreçlerinin başarılı ve doğru yönetimi için vaka analizleriyle birlikte ihtiyaç duyduğu önemli konuları ele alarak sağlanır.
 
  • Marka Yönetimi
  • Pazarlama Yönetimi
  • Dış Ticaret Yönetimi
2- DEĞİŞİMİN YÖNETİMİ
 
  • Yöneticilere Yönelik Şirket Analizi ve Stratejik Hedef Modelleme:
Yönetim vizyonları, şirket ortaklarının ve üst düzey yöneticilerin, kendi yapılarındaki doğru algıladıkları, yapısal ve organizasyonel sorunları analiz edemediği ve doğru hedefleri belirleyemediği durumda “İş körlüğü” dediği sorunların üstesinden gelmek için geliştirilir. Üst yönetimin organizasyonun ihtiyaçlarını doğru bir şekilde tespit etmesi ve muhtemel tehditleri doğru bir şekilde değerlendirmesi, etkili çözümler geliştirmesi ve Stratejik Hedef modellerinin doğru uygulanması üzerinde çalışması sağlanmaktadır.
 
  • İş Modeli Geliştirme:
Piyasanın rekabet gücünün analiz edildiği bir eğitimdir ve yeni bulabilmek için şirketlerdeki İş Süreçleri, Piyasalar ve Tüketici İhtiyaçlarını analiz ederek kar sürecini iyileştirecek modellerin geliştirilmesi için gerekli olan yönetim yaklaşımlarıdır. müşteriler ve yeni ürün ve pazar alanları yaratmak ya da dahili iş süreçlerini yeniden yapılandırmak için. Örnek projelere, şirketlerde fark yaratma ve kazanç sağlamak için gerekli olan fikirlerin ve iş fikirlerinin geliştirildiği çeşitli vaka analizleri aracılığıyla ele alınan özel bir eğitimdir.
 
  • Operasyonel Proje Yönetimi:
Proje yönetimi programları ve şirketlerin basamaklarını raporlama konusunda ölçütsüz ve izlenebilir bir yapıya sahip, ancak ülkemizin gerçekleriyle uyumlu bir proje yönetimi eğitimidir. Bu eğitim, alan içinde tamamen karşılaşılabilecek durumları kapsayan proje yönetimi programlarını ve akademik proje yönetimi eğitimlerini ve pratik ve gerçekçi temelli profesyonel bir yaklaşımla operasyonel sorunların nasıl yönetilebileceğini özetleyen, hazır bir eğitimdir. proje yönetimi yönleri.
 
  • Ar-Ge ve İnovasyon Bölümü Yönetimi:
Her şirket kendi yapısında benzersizdir. Ar-Ge ve inovasyon yönetimi söz konusu olduğunda bu daha karmaşık ve zor bir durum haline gelir. Firma kendi hedeflerini belirlediğinde, Ar Ge Departmanı’nın faaliyetleri, bu hedeflerin pratik olarak öğretildiği, destekleyici ve güçlendirici çalışmaya odaklanan ve bazen Bölüm Yöneticilerine ve üst düzey yöneticilere, organizasyon yapısına, iş modeline ve iş süreçlerini en sağlıklı ve doğru şekilde çözmek. Ar Ge faaliyetleri, şirkete organizasyonel bir ritüel olma yönünde katkıda bulunan yeni pazarlar ve iş alanları açabilen etkili ve verimli Ar-Ge departmanları geliştirmek veya güçlendirmek üzere tasarlanmıştır.
 
  • Stratejik Planlama:
Stratejik Planlama Belgesi, şirket yöneticileri ve bölüm çalışanları tarafından hazırlanan, tüm okuyucular tarafından anlaşılabilir, tüm departmanları kapsayan anlaşılabilir, uygulanabilir ve gerçekçi bir hedef olan temel bir strateji çalışma kitabı ve belgedir. Bu, şirket, pazar, sektör, müşteri, ürün analizi, mevcut durum analizi, PEST analizi, SWOT analizi ve bölüm ve şirket amaçları için sağlıklı ve akıllıca belirlenmiş doğru anlayış ve hazırlanması gerçekçi bir yol haritası olmalıdır. Bu eğitimin amacı, üst düzey yöneticilere ve yönetici adaylarına yukarıda açıklanan özelliklerle stratejik yönetim becerileri kazandırmaktır. Stratejik planlama eğitimi, şirketlerin kurumsallaşması için güçlü bir destek sağlayan, doğru stratejik planın nasıl hazırlanacağı proje yönetimi çerçevesinde profesyonellere açıklanan bir çalışmadır.
 
  • İş planı Hazırlama:
Projelerin başarısı için firmanın veya kişilerin hedeflediği iş projelerinin doğru ifadesi ve sunumu önemlidir. Şirketin üst yönetimine ve dış kurumlara sunulacak projelerin ve iş modellerinin doğru hazırlanması, doğru planlanması ve yazılması ışığında açıklanan yeterlilik geliştiren bir eğitimdir.
 
  • Uygulama Eğitimleri
Uygulama eğitim modüllerinin amacı, ileri düzeydeki mesleki bilgi ve becerileri kazanmaktır. İlgili sektördeki en güncel ve güncel uygulamalar uygulamadaki küçük gruplara verilmektedir. Bu bağlamda, sürekli mesleki beceriler çalışanlara iletilmektedir.